Mistrovství Evropy St. Johann in Tirol 2008

ME St. Johann in Tirol 2008

Po roce půstu se Martin Komárek vrací na medailové příčky na mistrovství Evropy v dřevorubeckých sportech STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES a společně s českým týmem získává na ME první historické zlato. Tak lze shrnout letoší Mistrovství Evropy.

Tyrolský St. Johannu v Rakousku se o prvním zářiovém víkendu stal centrem mistrovství Evropy v dřevorubeckých sportech STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES. Pro české barvy šlo o velmi úspěšný víkend, korunovaný zlatem ve družstvech a bronzem Martina Komárka v individuálním závodě. Program šampionátu odstartoval páteční kvalifikací, kde se Martinovi Komárkovi podařilo vybojovat účast i pro druhého českého zástupce, kterým byl dvaadvacetiletý Jan Svoboda z Liptálu u Vsetína. Ten je úřadujícím mistrem ČR (Martin Komárek se MČR účastní pouze exhibičně a jako organizátor).

V sobotu se o titul mistra Evropy utkalo celkem šestnáct závodníků z jedenácti zemí: Rakouska, Švýcarska, Francie, Španělska, Beneluxu, Polska, České republiky, Irska, Velké Británie, Dánska a Německa. Bojům o evropský titul přihlíželo více než 10. 000 diváků. Česká republika byla jednou z mála zemí, která měla na startu více než jednoho zástupce. Jan Svoboda na mezinárodní scéně zatím sbírá především zkušenosti, ale i tak byl jeho výkon velkým příslibem pro budoucnost. Bohužel v disciplíně Hot saw byl diskvalifikován, což znamenalo nulový zisk bodů a tedy celkové patnácté místo. Martin Komárek, kterého v loňském ruce sužovalo vleklé zranění ramene, se na evropský šampionát tvrdě připravoval. Trénoval v Evropě i v zámoří, aby svedl bitvu už o pátý titul mistra Evropy. Vynikající výkony v úvodních pěti disciplínách mu zajistily vedení o tři body a před závěrečnou disciplínou Hot Saw vše nasvědčovalo, že získá opět zlato. Hot Saw je o zvládnutí extrémně výkonné pily, která váží více než 25kg, má výkon více než 62 koní a její řetěz dosahuje rychlosti okolo 240 km/h. Martin zde bohužel zaváhal a prvenství tak nakonec obhájil loňský vítěz Němec Dirk Braun. Ten svůj výkon komentoval slovy: „Před poslední disciplínou jsem neviděl své šance na vítězství příliš reálně, ale říkal jsem si, že v Hot Saw se může stát cokoliv.  A poslední disciplína mi dala za pravdu. Martina je mi líto, předvedl opravdu vynikající závod." Na druhém místě se umístil Švýcar Hermann Schönbächler, který naopak disciplínu Hot Saw zvádl v novém evropském rekordu, který má nyní hodnotu 6,15 s.

Čtyřnásobný ME a bronzový z MS Martin Komárek k svému výkonu řekl: „Bronz pro mě určitě není zklamáním, ale velkým vítězstvím nad vleklým zraněním ramene. Celý závod byl velmi vyrovnaný, ale chybělo mi závodní štěstí, které jsem si asi vybral v minulých pěti letech. Bohužel při Hot Saw jsem nedořízl jeden kotouč o 3mm a tak jsem se rozhodl uříznout čtvrtý, ale ten o milimetry také nebyl perfektní a tak následovala diskvalifikace. S diskvalifikací je bronz naprosto famózním výsledkem. Vše jsem si vynahradil v závodě týmů, kde se nám ve čtvrtfinále podařilo vyřadit Německo a probojovat se tak k premiérovému zlatu. Tento výsledek jen dokazuje, jak silnou pozici má timbersport v České republice a že se nemusím obávat o své nástupce."

Neděle byla totiž ve znamení závodu štafet, který se konal divácky atraktivním vyřazovacím způsobem. Česká štafeta nastoupila ve složení Martin Komárek (Standing Chop), Jan Wawrů (Single Buck), Jan Svoboda (Underhand Chop) a Jan Kamír (Stock Saw) a díky naprosto famózním výkonům získala zlaté medaile. Nejlepším dosavadním umístěním české štafety bylo čtvrté místo. 

Celkové výsledky

Celkové výsledky závodu Mistrovství Evropy 2008

teaserbaryoutube

Timbersports Int. na YouTube

Sledujte videa z timbersportu na YouTube!

web timbersports.com

Navštivte web timbersports.com

Cookies na této stránce

Používáme cookies, abychom vám mohli zajistit lepší funkčnost a zážitek při prohlížení těchto stránek. Pokračováním v prohlížení těchto stránek dáváte svůj výslovný souhlas s používáním cookies ve vašem prohlížeči. Pokud s použitím cookies nesouhlasíte, můžete zavřít okno prohlížeče. Více o správě cookies se dozvíte zde.

OK